Category Archives: Бајки

Себичниот џин

од Оскар Вајлд

Прочитај повеќе

Грдото пајче

од Ханс Кристијан Андерсен Беше лето. Полињата со пченка имаа златеста боја, овесните класје беа зелени, а сеното беше сложено во големи стогови во зелените ливади. На еднa сончевa височинка се наоѓаше стара фарма, опкружена со длабоки канали. Близу до каналите, една пајка седеше во своето гнездо и чекаше нејзините малечки да се испилат од јајцата. Чекаше трпеливо, сè додека

Прочитај повеќе