Category Archives: Шумопедија

Клунар

Клунарот е полуводено животно, цицач јајценосец, еден од ретките видови цицачи што несат јајца. Живее во Австралија и Тасманија.

Прочитај повеќе

Анкилосаурус

Анкилосаурусот бил голем оклопен диносаурус. Тој одел на четири нозе и имал цврст оклоп со плочки и јазли, од главата до опашката. Опашката, дополнително, личела на голем боздоган. Тој бил хербивор, што значи дека се хранел само со растенија, а неговата уста во форма на мал клун била мошне силна – за со неа да може да ги гризе и

Прочитај повеќе

Тираносаурус Рекс

Тираносаурусот бил вид на месојаден диносаурус од родот на тероподите. Имал голема глава со страшни челусти, долга опашка, а се движел на задните нозе на кои имал големи канџи. Бил опасен ловец кој се хранел со други диносауруси.  Значење на името: Крал на гуштерите-тирани Период во кој живеел: Мезозоик, Доцна Креда (пред 66-67 милиони години) Исхрана: карнивор (месојад) 

Прочитај повеќе

Хадросаурус

Хадросаурусот бил џиновски хербивор од родот на орнитоподите кој живеел во стада и се движел на двете задни нозе. Негов најблизок роднина бил Игуанодонот.  Значење на името: Јак гуштер Период во кој живеел: Мезозоик, Доцна Креда (пред 83-80 милиони години) Исхрана: хербивор 

Прочитај повеќе

Деиноникус

Деиноникусот бил диносаурус од родот на тероподите, кој имал пердуви како птица и клунеста уста. Името деиноникус (Ужасна канџа) му доаѓа од големата канџа во форма на срп што ја имал на вториот прст на задните нозе.  Се движел на двете задни нозе, а и задните и предните нозе му служеле за лов. Во силните челусти имал околу 60 остри

Прочитај повеќе

Алосаурус

Алосаурусот бил вид на месојаден диносаурус од родот на тероподите. Се смета за еден од најкрволочните диносауруси од периодот Јура. Бил многу голем и тежок, но се движел брзо и лесно, исправен на задните нозе, додека предните нозе и големите челусти му служеле за лов. Задните нозе исто така ги користел при ловот.  Значење на името: Чуден гуштер Период во кој

Прочитај повеќе

Апатосаурус

Апатосаурусот бил џиновски диносаурус од родот на сауроподите, заедно со диплодокусот и брахиосаурусот. Бил хербивор, што значи дека се хранел со растенија. Се движел на четири нозе, а долгиот врат, како на жирафа, му овозможувал да ги досегне лисјата и од највисоките дрвја. Кога влегувал во длабока вода, главата му останувала над површината. Значење на името: Лажлив гуштер Период во кој

Прочитај повеќе

Диплодокус

Името диплодокус (што значи Двојна гранка) го добил по големата пршленеста опашка со која се бранел од диносаурусите-грабливци. Инаку, тој е џиновски диносаурус од родот на сауроподите, многу сличен на брахиосаурусот и апатосаурусот. Значење на името: Двојна гранка Период во кој живеел: Мезозоик, Доцна Јура (пред 156-151 милиони години) Исхрана: хербивор 

Прочитај повеќе

Брахиосаурус

Брахиосаурусот бил диносаурус од родот на сауроподите, заедно со диплодокусот и апатосаурусот. Бил еден од најголемите диносауруси на Земјата.  Тој имал долг врат како жирафите, долга опашка, силен труп и одел на четири нозе.  Значење на името: Гуштер-рака Период во кој живеел: Мезозоик, Доцна Јура (пред 156-151 милиони години) Исхрана: хербивор 

Прочитај повеќе
« Older Entries