All posts tagged: ајкула

Само во фантазијата

од Калина Малеска На морскиот брег стигнавме денес  од пристаништето тргнуваме  острови безброј сакаме да видиме  со брод далеку ќе патуваме.    Ајкули кружат во водите сини,  китови пливаат, скокаат делфини;  бродот плови, морето го сече,  на палуба уживаме, сонцето нè пече.    Ветер дувна, но бродот мирно плови  од силните бранови немам страв.  Времето се смирува, облаците бегаат,  во фантазијата, ова е одмор прав.    Ајкули кружат во водите сини,  китови пливаат, скокаат делфини;  бродот плови, морето го сече,  на палуба уживаме, сонцето нè пече.  Designed by Freepik

Гнездо од алги

од Владимир Лукаш Едно ајкулче си пливкало и како пиле си џивкало. Тоа сакало врапче да биде, семки да јаде, на гранка да спие. Мајка му, ајкула од пет метри од која се плашел дури и ветрот, гнездо му сплела од алги, да си џивка низ морските далги. Ајкулчето пораснало во ајкула бела која пловела низ планетата цела. Се дружела со галеби и корморани, си пеела песни со албатроси и пеликани. Секој може да биде тоа што сака, понекогаш лесно, понекогаш со мака. Сеедно дал’ си џуџе ил’ џин, со сите на светот треба да си фин. Илустрација: Љубиша Камењаров Од истиот автор: