All posts tagged: морнар

Песната на Лумалу

Приказни од Sунливото море од Билјана С. Црвенковска – Не сум гладен, јадев – рече Ален, ја зграпчи посилно книгата и нурна подлабоко во неа. – Што јадеше? – се зачуди баба му. – Немаш каснато ништо од утрово. – Ехеее, не знаеш што сѐ не изедов, бабо, куп работи. Остави ме сега, читам. Баба му воздивна и појде накај кујната, за веднаш да се премисли и да се подврати два чекора назад. – А да излезеш малку надвор, сине? Види колку е убаво, сонце, пролет?… – Бабо, цело време сум надвор, како не разбираш? – нетрпеливо одговори Ален, сакајќи побрзо да остане сам со книгата. – Боже, боже, само измислуваш нешто – мрмореше баба му. – Па, треба да најдеш другари… – Бабо! – налутено подвикна Ален. – Имам другари, како не разбираш?! Имам многу другари! Баба му ја заврти главата лево-десно, пак воздивна, а потоа молкум си појде во кујната. Ова дете мошне ја загрижуваше. Од дома не излегуваше, немаше другарчиња како другите деца на негова возраст и не ги оставаше книгите. Убаво …

Лакомото глувче

од Петар Андоновски Бегајќи од стапица да се спаси, глувчето на брод од хартија се качи   По река од дожд почна да плови во лов на нови континенти реши да оди   Пловејќи глувчето какви ли сè чуда не виде, па ниту еднаш не посака дома да си иде   Еден ден се качи на врв  на една пирамида   Друг ден се спушти на дно на едно море да ја види Атлантида   И така пловејќи во излог на една продавница глувчето сиренце виде па посака негово да биде   Лакомото глувче во обид сиренце да фати почна бродот да го клати   И наместо со сиренце во рака глувчето падна во мака   Глувчето сосе бродот во вода се најде крај на морнарска кариера него го снајде Дизајн/илустрација: Чудна шума; користени ресурси: Freepik, Vecteezy. Од истиот автор: