All posts tagged: Поезија

Сонливото зајаче

од Ана Голејшка Џикова Броиме деца еден, два три за зајачето бело во кревет што се скри   Како ли е свиено да каже еве сега морам да бројам мислата ми бега!   Броиме деца четири, пет, шест зајачица доаѓа носи добра вест!   „Зајачето се успало го разбудив со песна на училиште тргнало со чантата лесна!“   Броиме деца седум, осум, девет зајачето мало се врати во кревет   Лето е, распуст тече на училиште не се оди сè кон сон ме влече и в креветче пак ме води! Designed by Freepik Од истата авторка:

На погрешната страна

Стиховите на Авировиќ никого нема да остават рамнодушен. Тие удираат директно во стомакот и срцето, при тоа интензивно делувајќи врз мозочните клетки. Со други зборови, „На погрешната страна“ го има оној непроценлив квалитет, неопходен за секоја врвна уметност – ве тера на размислување, при тоа приредувајќи ви непроценливо естетско искуство.