All posts tagged: прасе

Вљубеното прасе

од Петар Андоновски Ете се случи и тоа чудо прасето се вљуби лудо   По цел ден пред огледало седи и стомакот со метар си го мери   Од утрово ни компири не пржи тоа реши диета да држи   Од утре и на аеробик ќе иде згоден сака да биде   Сѐ беше во ред дури не се почувствува клет   Кај слабо прасе иде кога природно треба дебелко да биде Од истиот автор:

Прасе

Прасињата, свињите и крмаците (машките свињи) се питоми животни кои ги одгледува човекот. Погрешно се смета дека тие се валкани животни, напротив, многу се чисти, но имаат обичај да се валкаат во кал за да се оладат и за да се заштитат од инсекти.  Прасињата имаат слаб вид, но одлично сетило за мирис. Со нивните рилки можат да бараат храна и длабоко под земјата. Верувале или не, свињите се сметаат за најпаметни од сите питоми животни. Тие се попаметни дури и од кучињата!