Day: 30th Април 2020

Бушави ноти

од Владимир Лукаш Кога животните музика слушаат тие веднаш крзното го бушават. Си замислуваат сјаен подиум и го заклучуваат својот ум  за да не им пречи музиката дур’ ечи. Но, пребирливи се тие, тешко фалш да им се скрие, го слушаат секој тон и внатре и вон. Магарето свири гитара, штурчето – виолина стара, слонот, нели – тромбон а колибрито пее баритон. Мравојадот тропа на тапани и од соседите добива закани: „Ушите ни ги дупна“ – му велат, кај и да е – ќе се селат. А што прави работливата мравка? Ене ја, игра со лудата чавка, а до нив е и смотаниот ној – птицата без чувство за пој. Жирафата секогаш диригира, и со вратот свој тактира, на тие што грешат не им вика зашто е нема како слика. КРЕАТИВЕН ПРЕДИЗВИК ЗА МАЛИТЕ УМЕТНИЦИ Во песничката што ја прочитавте се споменуваат и магаре што свири гитара, мравојад што тропа на тапани, жирафа-диригент… Нацртајте ги овие животни или други животни по ваш избор, како свират, пеат или танцуваат и испратете ни ги на chudnasuma@gmail.com, а …