Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Мачки и скачки

од Владимир Лукаш

Си зборувале две мачки
вооружени со чатали и пачки,
колку преданија знаат
за влакнестите чуда што лаат.
„Знам дека има боксери,
питбули, чивави и кокери,
доги, шарпеи и пекинезери,
хаски, пудли и малтезери.
Но сите имаат ист предок
 – еден сив волк редок.
Тој не бркал мачки,
ниту врапци ниту страчки
туку пред пештера си стоел
и кромањонски залчиња броел.
Еден ден се припитомил,
од дивтар станал пес мил
и набргу се скачкал
со пештерската мачка...
Оттогаш нашето ривалство трае,
до кога – тоа никој не го знае“
– рекла едната мачка
и испукала опасна пачка
кон едно кутре смотано
в двор што им се мотало.

Дизајн/илустрација: Чудна шума; користени ресурси: Freepik, Vecteezy.


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s