Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Шумски семафор

од Ванчо Полазаревски

Во шума лази, не стои,
семафор во разни бои.
Наоколу болскоти зелено...
Тој, иста боја – проверено!
Зад него, растура боја лила,
и тој лила, му била многу мила.
Цвет, сиот жолта сеанса,
овој,  бргу-бргу – иста нијанса.
Чуден некој бонтон,
за секој реон – нов креон,
шарениот лазач, 
шарениот лажач,
сонливиот камелеон.
А еве што изјави он:
„Што  да правам?
Ми се може, вечно
ново руво ставам.
Секоја боја
ми е како...моја?“

Илустрација: Наташа Костовска


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s