Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Интересната вселена

од Исток Ј. Улчар

Вселената е бескрајна – тоа ти го знаеш.
Ако пропловиш низ неа, нема да се каеш.
 
Таа е составена од чисто црн мрак
и – на секоја ѕвезда – нејзиниот зрак.
 
Имало натпревар меѓу Америка и Русија –
за лет во вселената тие развиле дискусија.
 
Планетите ги има премногу на број.
Венера, Марс и Уран се само мал рој.
 
Покрај нив се ѕвездите – сребрени и мали.
Кога нив ги гледам, сонот ме гали.
 
Огромни и огнени метеори сонам
и во уште подлабоки сништа тонам.

Илустрација: Катерина Николовска


Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s