Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Кучката Бозо

од Магда Ориѓанска

На кејот од реката
среде магли, студен ден
шеташе кучката Бозо
кога од зградите одекна рефрен.

Балет од Чајковски,
срцето веднаш ѝ шепна,
па застана таа во поза плие,
рас, два, три, скокна ко да летна.

И сè беше добро, 
кога одеднаш крик, отровен смев!
Се пресече Бозо, крзното ѝ буфна,
се набабри во ликот, заличи на туфна.

Зад дрвото се клештеше кучката Лајка,
шепата ја вперила, се созеде и рече:
„Живи смешки Бозо си сета,
ко да не си куче, ко да си од друга планета.
За балет треба крзно мазно, опаш мал и става вита
ти не си балерина, туку крзнена шампита!“

Ох, штом Бозо слушна, се воспали, а увцето ѝ пркна, 
но се исправи брзо, замижа па кажа:
„Слободно викај ме шампита,
дури ако сакаш наречи ме КРЕМпита.
Лај си само така, ќе ти мине цел час
каква ме гледаш, таква ти си, а не јас!“

Илустрација: Сања Симоска


Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s