Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Магарешка песна

од Владимир Лукаш

Во големите магарешки уши
живеат печени круши,
две гитари и мандолина,
фудбалер и трамбулина,
облаци и грмотевици,
жирафи и оперски певици,
боички и цртачки блокови
скокалница за ски-скокови,
две џуџести планети,
осум вештерки клети,
снешко и песочна кула
и математичар кој множи со нула.
 
Тоа е сѐ? 
Секако дека не!
 
Има и седум светски чуда,
рудари што копаат руда,
птици облечени за на бал,
прасиња што си играат в кал,
брат му на Дедо Мраз
и вкусна пита со праз.
 
Тоа е сѐ?
Секако дека не!
 
Но, за да откриете
легнете да си поспиете,
зашто в детскиот сон
се кријат тајни тон.

Илустрација: Лукаш


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s